Thursday, May 9, 2013

Kuinka Bitcoin toimii?

Bitcoin on hajautettu rahajäjestelmä, joka ei ole keskuspankkien liikkeelle laskemaa valuuttaa ja se perustuu vertaisverkossa Bitcoin-ohjelmaa ylläpitäviin tietokoneisiin.



Sen idea perustuu anonyymiin omistukseen, jossa halutessasi kukaan ei tiedä bitcoin-osoitteeseesi omistajan (eli sinun) henkilöllisyyttä ja voit silti tehdä turvallisesti siirtoja ja ottaa vastaan siirtoja bitcoin valuutassa. Hyötyjä ovat lisäksi mm. seuraavat: siirrot ovat lähes reaaliaikaisia, edullisia ja siirtojen suuruus voi olla hyvinkin pieni esimerkiksi 0,01 BTC eli noin 90 senttiä. Siirron voi tehdä mihin tahansa maailman kolkkaan yhtä helposti - ilman viivettä. Näistä syistä johtuen bitcoineja käytetäänkin paljon esimerkiksi vastaanottamaan pieniä rahalahjoituksia hyväntekeväisyyteen sekä pienten ostosten tekemiseen.

Bitcoin käyttää julkisen avaimen salausta siirtäessään rahaa tilien välillä. Kaikki siirrot ovat julkisia palvelun luonteesta johtuen ja tietoja säilytetään julkisessa hajautetussa tietokannassa, jota kutsutaan lohkoketjuksi. Tämä ketju sisältää bitcoin-osoitteet sekä jokaisen omistajan bitcoin-rahamäärän. Tämä mahdollistaa palvelun käytön ja anonymiteetin – tietokanta sisältää kaikki tapahtumat palvelun alusta alkaen ja tämän perusteella pystytään tekemään uusia anonyymeja bitcoin-siirtoja. Siirtojen suorittaminen ja lohkoketjun ylläpito vaatii suurta laskentatehoa, mikä tekee siirtojen väärentämisestä erittäin vaikeaa.

Mistä sitten laskentateho löytyy? Koska kyseessä on hajautettu järjestelmä, laskentaa tekevät miljoonat yksittäisten käyttäjien tietokoneet. Tätä kutsutaan bitcoin-maailmassa louhinnaksi, joka on yksi tapa hankkia bitcoineja.

”Bitcoin-osoitteihin liittyy salausavainpari, eli julkinen ja yksityinen salausavain. Järjestelmän varmuus perustuu siihen, kuinka hyvin käyttäjä pystyy pitämään omat yksityisavaimensa omana tietonaan. Bitcoin-osoitteet eivät kerro mitään omistajistaan ja ovat yleisesti ottaen anonyymejä. Osoitteet ovat satunnaisten merkkien ja numeroiden noin 33-merkkisiä merkkijonoja, esimerkiksi 13vm8jB5Cy6abykkvuUGAaE4PC4a5j4YNz. Käyttäjällä voi olla monia eri osoitteita ja niitä voidaan luoda lähes rajaton määrä. Osoitteiden luominen yhtä ainoata käyttötarkoitusta tai käyttökertaa varten edesauttaa käyttäjän anonymiteetin säilymistä. Uuden osoitteen luominen ei vaadi yhteyttä toisiin verkon solmuihin” Lähde: Wikipedia, http://fi.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.